Home

webshop

tips & links

just 4 fun

producten

aanbiedingen

Archief tips

gezondheid:
gedrag:
verzorging:
diversen:


agressie aan de riem 

Als je hond is aangelijnd is hij minder goed in staat zijn lichaamstaal te gebruiken, omdat de riem zijn vrije bewegingen belet. Daarom zijn sommige honden agressief als ze aangelijnd zijn, terwijl ze gewoon los wel leuk met andere honden kunnen spelen.

Om agressief gedrag aan de riem te voorkomen moet je jezelf aanwennen altijd de spanning van de riem af te halen, door de riem in een boogje te laten hangen. Daardoor blijft je hond met jou bezig en niet met andere dingen.

Bron: For Dogz.nl
terug naar boven

gezonde tussendoortjes

Natuurlijk wil je je hond af en toe verwennen met iets lekkers, maar het is ook erg belangrijk dat je hond op gewicht blijft. In de supermarkt en dierenspeciaalzaak vind je een ruim assortiment met heerlijke hondensnacks, maar helaas is een groot deel daarvan niet zo goed voor de lijn. Hieronder vind je een aantal suggesties voor tussendoortjes die een stuk gezonder zijn. Ook handig als je hond op dieet is!

- sperziebonen uit blik, ook handig om een maaltijd aan te vullen
- zelfgemaakte popcorn, maar dan zonder suiker, zout en/of boter
- een rijstewafel, maar niet te vaak want er zit meestal wel zout in
- komkommer
- appel
- een schaaltje rijst
- een bruine boterham

De meeste honden zijn verder gek op gekookte groente. Als je de groentes tenminste niet te zout klaarmaakt, want dat is niet zo goed voor honden. Tegenwoordig zijn er ook light hondensnacks te koop, deze zijn natuurlijk ook gezond!

We raden je wel aan tussendoortjes gewoon in de etensbak te leggen, anders heb je kans dat je hond leert te schooien.

Bron: For Dogz.nl
terug naar boven

ontstoken ogen 

Heeft jouw hond ook wel eens last van vieze ogen of een lichte ontsteking waardoor er groenige smurrie in de ooghoeken komt te zitten? Je kunt vieze ogen heel gemakkelijk zelf schoonmaken en ontsmetten met een beetje kamillethee. Maak daarvoor (met kokend water) een kopje kamillethee en laat het helemaal afkoelen. Daarna een wattenschijfje of stukje keukenpapier in de thee dompelen en dan eerst voorzichtig het oog schoonmaken. Druppel daarna ook wat van de (schone) kamillethee in het oog door zachtjes in het watje te knijpen (dus niet het stukje gebruiken waarmee je net het oog hebt schoongemaakt), terwijl je het boven het oog houdt. Herhaal dit enkele malen per dag en als het de volgende dag nog niet over is de gehele procedure herhalen. Als de ontsteking na een paar dagen nog niet over is, kun je beter even langs de dierenarts gaan.

Let op: gebruik voor ieder oog een schoon wattenschijfje of stukje keukenrol en maak iedere dag nieuwe, verse thee.

Bron: A. de Jongh, dierenartsassistente
terug naar boven

puppycursus 

Veel mensen hebben op dit moment een puppy. Dat het belangrijk is voor je puppy en jezelf om op puppycursus te gaan is je wellicht al bekend, maar wist je ook dat een puppycursus ook gewoon erg leuk is? Voor jew pup, maar ook voor jezelf. De pup leert niet alleen 'zit' en 'af' maar leert ook met andere honden en nieuwe situaties omgaan en kan heerlijk spelen met hondenvriendjes en -vriendinnetjes. Bovendien krijg je veel tips van de instructeurs en andere hondenbezitters en zeg nou zelf, wat is er nu leuker dan een veld of hal vol met allemaal kleine puppies? De een nog schattiger dan de ander (die van jou is natuurlijk het allerliefst...) en ze zijn allemaal zo heerlijk ondeugend. Zo wordt de puppy-tijd nog leuker!

Voor een goede hondenschool in de buurt kun je eens rondvragen bij andere hondenbezitters in je omgeving, het internet afstruinen of het telefoonboek doorspitten. Vraag vooral hoe ze met honden omgaan, hoe ze getraind worden, waar ze trainen en maak een afspraak om (eventueel samen met uw pup) een kijkje te gaan nemen. Op veel scholen kun je zelfs een proefles nemen.

Veel succes gewenst met het vinden van een leuke hondenschool en vooral heel veel plezier gewenst met je pup! Geniet er maar van, want voor je het weet zijn ze weer groot....

Bron: For Dogz.nl
terug naar boven

braken 

Braken is een spierreflex, met als resultaat dat de inhoud van de maag en/of dunne darm met kracht naar buiten komt. Het is normaal dat een hond zo af en toe overgeeft; pas als de hond twee of drie keer binnen korte tijd braakt, moet je naar de dierenarts.

Wanneer deze situatie zich voordoet, dien je ervoor te zorgen dat je hond niet meer eet of drinkt. Houd je hond goed in de gaten en noteer verder hoe vaak je hond overgeeft, de kleur van het braaksel, de hoeveelheid en de samenstelling ervan. De dierenarts zal dan sneller de oorzaak van het braken kunnen achterhalen.

Bron: For Dogz.nl
terug naar boven

gewichtsveranderingen 

Het is raadzaam het gewicht van je hond onder controle te houden en regelmatig te checken. Met name bij kleinere honden is het erg belangrijk aandacht te schenken aan relatief kleine gewichtsveranderingen. Een gewichtsverlies van 250 gram lijkt niet veel, maar voor bijvoorbeeld een yorkshire terriër komt dit overeen met het verlies van 9 kilo bij mensen! Een onverwachte gewichtsverandering is altijd verdacht, dus moet je binnen 24 uur naar een dierenarts te gaan indien je het volgende constateert bij je hond;

 • bij gewichtsverlies: koorts, loomheid, braken, diarree, verlammingsverschijnselen, veranderingen in eetlust en dorst
 • bij gewichtstoename: loomheid, meer dorst, verminderde eetlust, doffe vacht, haarverlies, rillen en braken

Bron: For Dogz.nl
terug naar boven

masseren 

Deze keer hebben we een hele leuk tip, namelijk een aantal manieren om je trouwe viervoeter eens lekker te verwennen. Om je hond slaperig te maken kun je bijvoorbeeld zachtjes met je wijsvinger over de neusbrug in de richting van de haargroei strijken, de meeste honden vinden dit heerlijk! Verder vinden honden het fijn als je tijdens het aaien ook eens onder de halsband krabbelt, kijk maar eens of uw hond dat ook lekker vindt. Om je hond echt te masseren kun je systematisch vanaf de snuit tot de staart je lieveling 'onder handen' nemen. Neem de tijd en praat ondertussen zachtjes, je ziet je hond genieten! Als je de standaardmassage nog wat spannender wilt maken kun je ook sokken aan je handen doen. Dat voelt niet alleen heel anders voor de hond, maar is ook extra leuk omdat je handen met sokken er lekker gek uitzien! Veel plezier samen toegewenst!

Bron: For Dogz.nl
terug naar boven

slechte adem 

Wanneer honden een slechte adem hebben wil dat zeggen dat er iets niet goed is in de bek zelf, of in het lichaam. De voornaamste oorzaak van slechte adem bij honden is paradontitis, een tandvleesinfectie die wordt veroorzaakt door slechte gebitshygiëne. Je hond kan er zelfs kiezen of tanden door kwijtraken en schrik niet, maar liefst 85 procent van alle honden boven de drie jaar heeft last van paradontitis! Je kunt deze vervelende infectie voorkomen door regelmatig de tanden van je hond te 'poetsen'. En al klinkt het misschien een beetje vreemd, het is zo gebeurd en voorkomt een hoop problemen. Een eenvoudige manier om een hondengebit te poetsen is met behulp van een zogenaamd vingerborsteltje en speciale hondentandpasta (beide verkrijgbaar bij de dierenspeciaalzaak). Gebruik vooral geen normale tandpasta, daar is de maag van je hond niet goed tegen bestand. Leg het vingerborsteltje tussen wang en tandvlees en ga voorzichtig op en neer, waarbij je de achterste kiezen niet vergeet. De meeste honden zullen je met één hand hun bek open laten houden en met de andere de binnenkant van hun tanden laten poetsen, anders heb je misschien hulp nodig. Succes!

Bron: For Dogz.nl
terug naar boven

schapenvet 

Heb je wel eens van schapenvet voor honden gehoord? Deze worden in de vorm van 'bonbons' of korrels bij de meeste dierenspeciaalzaken verkocht. Het schapenvet zorgt voor een glanzende en gezonde vacht, bouwt extra weerstand op, zorgt voor een gezonde huid en ook niet onbelangrijk; uw hond vindt het waarschijndelijk heerlijk! Schapenvet wordt ook gegeven door eigenaren van show- en trainingshonden om topprestaties te leveren. Je kunt de korrels mengen door het voer van je hond of een bonbon geven als lekker, gezond en verantwoord tussendoortje!

Bron: For Dogz.nl
terug naar boven

pekel 

Elk winter wordt er gestrooid met pekel om te voorkomen dat het te glad wordt op straat. Erg fijn voor automobilisten en andere weggebruikers maar wist je ook dat pekel gevaarlijk kan zijn voor je hond? Na een heerlijke wandeling in de frisse buitenlucht likken honden vaak hun (natte) poten af. Ze netjes voor je hond afdrogen is helaas niet voldoende om aan de gevaren te ontkomen. Pekel heeft namelijk zeer nare gevolgen voor de darmen van de hond. Hevige diarree met zelfs bloed kan het gevolg zijn.

Mijn tip daarom, zet voordat je de hond(en) uitlaat een emmer met lauwwarm water klaar en een handdoek. Bij terugkomst van de wandeling dompel je de poten van de hond in het water (goed afspoelen) en vervolgens droog je ze zorgvuldig af. Deze handeling voorkomt een hoop narigheid. Je kunt ook voordat je met de hond(en) naar buiten gaat de poten insmeren met zuurvrije vaseline. Dit helpt problemen met pekel te voorkomen, met name als de hond een sneetje of een klein wondje in zijn voetzool heeft.

Bron: Mw. J. Keyzers uit W.
terug naar boven

honden en kinderen 

Kinderen en honden kunnen heel goed samen gaan indien je de volgende regels in acht neemt:

vooral NIET doen:
 • het kind naar de hond toe laten lopen of kruipen, zéker niet als die in zijn mand ligt
 • het kind zich laten bemoeien met een hond die aan het eten is, of een speeltje of kluif heeft
 • kinderen hard laten schreeuwen en rennen in de buurt van de hond
 • kinderen over de grond laten kruipen in de buurt van de hond 
dit kunt u wel WEL doen:
 • de hond naar het kind toe laten komen om iets leuks te gaan doen
 • het (iets oudere) kind de hond uit de hand laten voeren, tenzij de hond 'baknijd' heeft of erg gespannen is tijdens het eten
 • kinderen met de hond laten spelen door bijvoorbeeld een zoekspelletje, waarbij het kind een brokje mag verstoppen dat de hond moet zoeken. Beiden vinden het geweldig, voor de hond is het niet bedreigend, en kind en hond krijgen een betere band.  

Je zult kinderen verder moeten leren met respect om te gaan met honden. Dus niet aan de staart trekken, de hond lekker laten slapen als het in zijn mand ligt, niet laten schreeuwen of achter elkaar commando's laten roepen. Kinderen kunnen niet alleen een hond uitlaten, maar natuurlijk kun je er wel samen op uit trekken, kinderen vinden dat vaak erg leuk om te doen. En vergeet NOOIT dat hoe goed ze ook met elkaar op kunnen schieten, kinderen en honden mogen nooit alleen samen worden gelaten!

Bron: For Dogz.nl
terug naar boven

nagels knippen 

Normaal gesproken zouden de nagels van je hond vanzelf moeten afslijten tot de juiste lengte, behalve wanneer de hond weinig op een harde of ruwe ondergrond loopt. Ook bij oudere honden komt het voor dat de nagels niet voldoende slijten doordat ze wat 'doorgezakt' staan en de nagels daardoor de grond niet voldoende raken.
 
Nagels knippen kun je zelf doen als je voorzichtig bent en er voldoende tijd voor neemt. Het roze-rode gebied in de nagel bevat bloedvaten en zenuwen. Knip daar nooit in, het is uiterst gevoelig (pijnlijk) en de nagel zal hevig gaan bloeden. Een hondennagel is anders gebouwd dan die van mensen. De ronde vorm van de nagel vraagt om een speciale kniptang die bij de dierenarts of dierenspeciaalzaak te koop zijn, ga vooral niet met andere kniptangen zitten prutsen!
 
Honden hebben witte of zwarte nagels. Bij doorzichtige of witte nagels kun je het grootste deel van het leven zien, maar het nagelbed wordt naar de punt toe smaller en daarmee moet je rekening houden. Bij honden met zwarte nagels is het soms moeilijk te zien hoe ver het levende deel gaat. Vooral bij oudere honden met een slechte voetstand strekt het levende gedeelte verder dan je misschien zou verwachten.
 
Zoals je ziet is nagels knippen niet zo simpel. Laat steeds iemand de hond goed vasthouden en laat het de eerste keer eens voordoen door een dierenarts of in een trimsalon.
 
Bron: For Dogz.nl
terug naar boven

wondje aan de voetzool  

Bijna iedere hond heeft het wel eens; een wond(je) aan de voetzool. Als je hond moeilijk loopt of veel aan zijn poot likt zou het kunnen zijn dat er een splintertje of ander klein voorwerp in één van de voetzoolkussentjes zit! Als je het splintertje hebt gevonden, moet je voorzichtig proberen dit met een pincet te verwijderen. Daarna het wondje desinfecteren met jodium of een ander desinfecterend middel (of laten weken in een soda-oplossing) en vervolgens een verbandje erom om infectie tegen te gaan. Verschoon het verbandje iedere dag zolang het nodig is en let op eventuele infecties, in dat geval kun je beter even contact opnemen met je dierenarts.

Bij hevig bloedverlies of een voorwerp dat erg diep zit is een bezoek aan de dierenarts sowieso noodzakelijk, ga dan vooral niet zelf zitten prutsen!

Bron: For Dogz.nl
terug naar boven

rangbevestigend optreden  

Voor alle honden (en in het bijzonder bij dominante honden) is het van het grootste belang om consequent rangbevestigend op te treden. Daardoor ben je in de ogen van uw hond de dominante roedelleider en zal de hond rustiger en gehoorzamer worden. Veel van de gedragsproblemen bij honden worden veroorzaakt doordat de eigenaar onbewust tegenstrijdige signalen afgeeft, hetgeen verwarring en onrust bij de hond teweeg brengt. Om rangbevestigend op te treden dien je:

 • nooit naar de hond toe te lopen, maar de hond altijd naar jou laten komen
 • je hond te negeren als hij dwingend om aandacht vraagt
 • je hond nooit recht in de ogen aan te kijken
 • je hond iedere dag even te borstelen, al is het maar een paar minuutjes
 • altijd te eten vóórdat je hond eet, desnoods alleen een biscuitje
 • altijd als eerste door de voordeur te gaan, pas wanneer de baas erdoor is mag de hond
 • je hond weg te sturen en niet om hem heen te lopen als hij in de weg ligt
 • liever geen trekspelletjes te doen, laat je hond liever iets apporteren
 • altijd te bepalen wanneer er gespeeld wordt en wanneer het spel afgelopen is   

Note: rangbevestigend optreden moet je altijd toepassen, dus niet af en toe of maar voor een paar dagen. Als je twijfelt of het wel echt helpt kun je het eens een weekje uitproberen, je zult zien dat het echt werkt!

Bron: Mw. Bogaerts (winnaar van de prijsvraag)
terug naar boven

hotspots 

Als je hond wel eens last heeft van zogenaamde hotspots, kun je de plek ook behandelen met ouderwetse zinkzalf (of zalf waar zink in zit) in plaats van dure crèmes van de dierenarts te gebruiken. Smeer de aangetaste plek enkele keren per dag in met de zalf, nadat je het ontsmet hebt met een beetje betadine. Het wegknippen van de haren maakt de plek trouwens makkelijker te behandelen, maar dit is niet noodzakelijk. Voor het eventueel wegknippen kun je het beste een schaartje met ronde punten gebruiken dat je eerst nat hebt gemaakt. Door het schaartje nat te maken blijven de haren er namelijk aan plakken en vallen dan niet in de wond. En je kunt het beste een wattenschijfje gebruiken om de zalf aan te brengen, om infectie te voorkomen. Hou de plek goed in de gaten en als het na een aantal dagen niet verbetert kun je misschien toch beter even langs de dierenarts gaan. 

Bron: For Dogz.nl
terug naar boven

last van de warmte 

Honden kunnen het in de zomer erg warm krijgen, dat hoef ik je vast niet te vertellen. Een eenvoudige manier om je hond thuis af te koelen is natuurlijk de tuinslang, maar de meeste honden zijn daar niet echt dol op. Een andere (vaak veel leukere) manier is het vullen van een teiltje, grote plastic bak of eventueel een kinderspeelbadje met water. Gooi dan eens het favoriete speeltje in het water, grote kans dat je hond gaat proberen het speeltje uit het water op te vissen en al spelend lekker afkoelt. En echte waterratten willen misschien zelfs wel iets 'opduiken' van de bodem, zoals een niet drijvend balletje. Let je er wel op dat je hond niet teveel water in de oren en ogen krijgt? Veel plezier gewenst!

Bron: Mw. Heeren uit D.
terug naar boven

diarree 

Honden hebben vrij snel last van diarree, op zich helemaal niets om je zorgen om te maken. Diarree is een symptoom van een verstoorde darmwerking en kan verschillende oorzaken hebben zoals een infectie, wormen, een plotselinge verandering van voedsel, het drinken van koemelk, stress of het eten van bedorven voedsel. Zolang je hond last heeft van lichte diarree zonder verder ziek te zijn kun je met een tijdelijk dieet van licht verteerbaar voedsel het probleem oplossen. Geef je hond gedurende een paar dagen kleine hoeveelheden gekookte rijst (met eventueel wat gekookte kip) over de dag verdeeld en de diarree zal hoogstwaarschijndelijk vanzelf stoppen. Ga nadat de klachten zijn verdwenen langzaam over op de normale voeding, door iedere dag wat meer van de normale voeding te mengen door het dieetvoer totdat het menu uiteindelijk weer bestaat uit honderd procent van het normale voer.

Als je vermoed dat je hond gewoon iets verkeerds heeft gegeten of last heeft van stress kun je ook proberen je hond een dag geen eten te geven, zodat de darmen helemaal leeg raken en tot rust kunnen komen. De volgende dag geef je je hond een kleine hoeveelheid van het normale voer en controleer daarna of de ontlasting weer normaal is. Grote kans dat je hond geen diarree meer heeft!

In het geval dat de diarree bloederig is of gepaard gaat met ziekteverschijnselen zoals koorts, braken en lusteloosheid moet je echter zo snel mogelijk langs de dierenarts te gaan. Je kunt ook beter contact opnemen met uw dierenarts als de 'gewone' diarree niet na een paar dagen over gaat. Wacht daar beslist niet te lang mee!

Bron: For Dogz.nl
terug naar boven

springen tegen mensen 

Misschien herken je het wel en springt ook jouw hond vol enthousiasme tegen je aan als je binnenkomt. Vertederend, dat wel, maar soms ook erg lastig (als je bijvoorbeeld zware tassen met boodschappen draagt) of vervelend als je hond modderpoten heeft. En de visite moet er misschien ook aan geloven en dat wordt niet altijd op prijs gesteld. Beter zou zijn om je hond voortaan (altijd!) vijf minuten compleet te negeren als je binnenkomt. Dat betekent niet aankijken en niets zeggen, ook niet als hij of zij tegen je aan springt. Draai je in dat geval om en blijf de hond negeren. Na vijf minuten kun je de hond naar je toe roepen en vrolijk begroeten of lekker knuffelen. Zo leert je hond om rustig te blijven. En als je aan uw visite vraagt dit voortaan ook te doen zul je na een paar dagen (met hele enthousiaste honden duurt het waarschijndelijk iets langer) merken dat je hond gewoon rustig blijft als je binnenkomt.

Bron: For Dogz.nl
terug naar boven

teken 

De zomer komt er weer aan. Dat betekent lekker buiten zijn en genieten van lange wandelingen met uw hond in het bos of langs het strand. Je hond zal er ongetwijfeld ook van genieten! Maar het mooie weer betekent ook dat je je hond regelmatig zal moeten controleren op de aanwezigheid van teken, liefst na iedere wandeling. Als je een teek heeft gevonden die zich al heeft volgezogen met bloed, dan zul je die zo snel mogelijk moeten verwijderen met een tekenpincet (deze kun je kopen in de dierenspeciaalzaak, maar natuurlijk zit er ook een in de onze EHBO-kit). Pak met de tekenpincet de teek vast en draai vervolgens resoluut rechtsom totdat hij loskomt van de huid. Daarna de tekenbeet even ontsmetten met een wattenstaafje gedrenkt in een desinfecterend middel. In principe hoef je er nu niets meer aan te doen, maar houdt het plekje wel een paar dagen in de gaten i.v.m. een eventuele infectie.

Bron: For Dogz.nl
terug naar boven

wanneer naar de dierenarts? 

Geen enkele hondenbezitter wil symptomen negeren die op een ernstige complicatie kunnen duiden, maar je wilt ook niet voor ieder wissewasje naar de dierenarts hollen. Afgezien van af en toe een verkoudheid of een spijsverteringsstoornis zijn honden opmerkelijk sterke dieren die vrijwel nooit ernstig ziek worden. Maar het kan geen kwaad alert te zijn op veranderingen en contact op te nemen met je dierenarts als je twijfelt. Er zijn echter negen symptomen die wel degelijk kunnen duiden op een ernstige aandoening en bij het herkennen van één van deze symptomen moet je echt even contact op te nemen met een dierenarts;

 • ademhalingsproblemen (honden die zwaar hijgen als ze rusten of moeizaam ademhalen)
 • bleek tandvlees (moet helderroze zijn, behalve bij honden die van nature donker tandvlees hebben)
 • ongewone vermoeidheid (die langer dan een dag duurt of ongewoon hevig lijkt)
 • opgezwollen maag bij grotere hondenrassen (kan duiden op een maagtorsie, haast is geboden)
 • verwondingen door ongevallen (zelfs als je hond er na een ongeval ongeschonden uitziet)
 • chemische geur (duidt op vergiftiging door het eten/drinken van chemische middelen)
 • ernstige spijsverteringsproblemen (regelmatig overgeven of aanhoudende diarree)
 • moeite met plassen (urineophoping kan de blaas doen scheuren)
 • veranderingen aan de ogen (zoals roodheid of overmatig tranen, kan onschuldig zijn maar neem geen risico)  

Bron: For Dogz.nl
terug naar boven

leuk spelletje

Het is voor je hond erg belangrijk (en ook leuk) om niet alleen lichamelijk maar ook geestelijk te worden beziggehouden. Een leuke en simpele manier om dit te doen is om een handvol brokjes (of desgewenst de hele maaltijd) in de tuin te gooien en de hond te laten zoeken. Je hond is dan lekker zelfstandig bezig, heeft afleiding en een bijkomend voordeel is ook nog dat het dier iets 'moet doen' voor het voedsel. Als je geen tuin of achterplaats hebt (of als het slecht weer is) kun je de brokjes natuurlijk ook in huis verstoppen. Denk je er wel aan de brokjes in mindering te brengen op de dagelijkse hoeveelheid om overgewicht te voorkomen?   

Bron: For Dogz.nl
terug naar boven


Doggie v/d maand
Gratis tips!
e-cards


Wat is 't leukste op deze site?

E-cards
Doggie v/d maand
Column
Dogz in the picture

Geef nu je stem!

home | sitemap | contact | sponsor/adverteren | opmerkingen | bedrijfsinfo |